5 Fasen

" De Dreumes Zindelijkheids Fase bestaat uit een voorbereiding en 5 fasen die je samen met je kind doorloopt. 5 Periodes die op natuurlijke wijze in elkaar overlopen. Jijzelf als ouder bepaalt wanneer je toe bent aan de volgende fase. 
Mijn ervaring is door tijd te nemen voor elke fase (minimaal een week), het eindresultaat beter is. Pushen bij je kind heeft geen zin. Maak het potje onderdeel van je dagelijkse schema, waardoor het helpen bij het zindelijk worden een gewoonte wordt. "

Rust, Reinheid & Regelmaat

Net als bij opvoeden van kinderen is bij het zindelijk worden ook rust, reinheid & regelmaat zeer belangrijk.

  • Rust door je kind te helpen en de tijd te nemen om het potje, plassen en poepen te ontdekken. Rust zit ook in het begeleiden van je kind met zindelijk worden. Dit hoeft niet tijdens een vakantie geregeld te zijn. Wacht ook niet totdat de wereld van je kind (nog) groter wordt en veel nieuwe dingen ontdekt worden. Die grote wereld brengt ook de nodige onrust. Pak de fase dat je kind tussen de 18 en 22 maanden oud is.
  • Reinheid zit in het aanleren van het gehele wc-ritueel. Niet alleen plassen en poepen op de juiste plek, maar ook afvegen, handen wassen en de wc netjes achter laten.
  • Regelmaat zit in het volgens een vast dagritme je kind op het potje te zetten. Wanneer het met 18 maanden onderdeel wordt van het dagritme, is het potje niet bijzonder meer maar juist vanzelfsprekend als je kind zindelijk is.

Besteed aandacht aan het zindelijk worden. Geeft je kind aan dat het moet plassen of poepen, praat niet verder maar durf het gesprek te onderbreken, je mobiel aan de kant te leggen en met je kind naar het potje te gaan. Je kind moet erop vertrouwen dat jij haar/ hem hierbij helpt

Valkuilen

  • Er is altijd een periode met veel natte broeken. Deze periode hoort ook bij het zindelijk worden. Raak niet te verkrampt in deze periode en geef ook zeker niet op. Vaak overzien kinderen het in deze fase even niet meer. Neem gerust een paar dagen pauze en biedt nog slechts 1x pe dag het potje aan. 
  • Met 1,5 jaar starten met zindelijk worden is in 2020 niet de norm. Het is aan te raden mede-opvoeders, zoals de creche of oppassen, actief te betrekken. Vraag vanaf fase 3 of zij ook je kind op de vaste tijdstippen op het potje willen zetten.  Doe dit als je kan aangeven wat ongeveer het plas/poep ritme is van je kindje.
  • Elk kind is uniek, er bestaat niet 1 oplossing. Neem daarom de tijd om je kind te leren begrijpen. Je zult zien dat je kind verrassend veel duidelijk kan maken zonder woorden!