Fase 1: Kennismaking met het potje

Voordat je start met zindelijkheid is het vaak handig wat dingen voor te bereiden. Hierna is het tijd te beginnen!

Ontdekken

Laat je kind (ter loops) kennismaken met het potje. Zet het in de woonkamer en laat het daar een paar dagen staan. Veel kinderen zullen het nieuwe ding onderzoeken en gaan er bijvoorbeeld op paardje rijden. Door hun eigen onderzoek is het potje veel minder spannend dan wanneer je dreumes direct met de blote billen erop moet of je expliciet benoemd waarvoor dat nieuwe ding is.

Samen spelen

Nadat het potje een weekje in de kamer heeft gestaan, is het tijd om met de blote billen erop te gaan zitten. Belangrijkste hierbij is dat je samen met je kind gaat spelen: lees spannende verhalen voor, ga samen liedjes zingen, ontdek samen wat er in een doosje zit. (Zie ook tips over speelgoed onder Voorbereiding) Samen spelen is ook waardevol voor de band tussen jou en je kind.

Herhalen, herhalen, herhalen

Herhaal het samen spelen 1 of meerdere keren per dag. Sla ook gerust een dagje over. Houd de speeldate op een vast moment, bij voorkeur vlak na het eten of drinken, bijvoorbeeld na het avondeten of de fruithap in de ochtend. Blijf geduldig samen spelen en de plas komt een keer. En doe tussendoor gewoon een luier aan.

Koop samen onderbroeken

Als je het leuk vindt: koop samen met je kind een set onderbroeken. Leg in de winkel al uit waarvoor de onderbroeken bedoeld zijn. De nieuwe onderbroeken kan je kind passen, bekijken en natuurlijk showen.

De 1e plas!

En daar is ie dan: de 1e plas op het potje! Vaak zijn dit toevaltreffers, maar het is gelukt! Hou bij je 1e reactie rekening mee dat je kind kan schrikken als je een gat in de lucht springt. Wees zeker trots, maar scheeuw het niet van de daken.

Meteen ook het WC-ritueel

Leer je kind direct dat plas en poep in de wc hoort. Dat doe je door je kind vanaf de eerste plas te betrekken bij het weggooien van de plas/ poep in de wc. Je kind kan bijv de deur van de wc open doen of het licht aan doen (wellicht met nog wat hulp van jou).