Fase 2: Gezette tijden op het potje

Wanneer het aantal toevaltreffers toeneemt, is het tijd het potje op meer (vaste) momenten aan te bieden. 

Bepaal op welke dagen en op welke vaste tijdstippen het handig is om met je kind te spelen terwijl hij op het potje zit. Vaste momenten zijn bijvoorbeeld in de ochtend bij het opstaan of na de fruithap en ‘s avonds na het avondeten. Neem de tijd voor deze speeldate's.

Probeer vast te houden aan de gezette tijden. Komt het niet uit, probeer dan een andere (volwassenen) met je kind te laten spelen terwijl hij op het potje zit. Zo leert je kind erop vertrouwen dat het potje er is.

Samen spelen als het rustig is in huis

Op dagen dat je kind thuis is met 1 van de ouders/ opvoeders kan ook samen gespeeld worden op het potje. Het is aan te raden dit op momenten te doen als het rustig is in huis, bijvoorbeeld in de ochtend na de fruithap. Extra voordeel van de ochtend is dat je dreumes voldoende energie heeft om te leren. Blijf deze ochtend sessies herhalen op dagen dat 1 van de ouders thuis is. 

Blijf je kind ook betrekken bij het weggooien van de plas en poep in de wc. 

Onderbroek proberen

Blijf tijdens deze fase gerust een luier gebruiken. Doe af en toe de onderboek aan om te wennen. Je kan je kind wel extra nattigheid laten ervaren door een stukje hydrofiele luier in de wegwerpluier te doen. Je kind voelt dan goed aan wanneer hij/ zij plast terwijl de wegwerpluier zijn werk doet.

Leg je kind uit: Op het potje 

In deze fase kan het al waardevol zijn je kind uit te leggen waarvoor het potje bedoeld is. Je kind snapt meer dan je wellicht vermoed. Er bestaan goede voorleesboekjes die je daarbij kunnen helpen. Deze op de foto was bij ons zeer succesvol.