Fase 3: Overdag zonder luier

Wanneer je merkt dat regelmatig op gezette tijden wordt geplast, is het tijd het potje vaker aan te bieden.

Let op signalen

Breid de momenten waarop het potje wordt aangeboden uit.
Laat je dreumes bijvoorbeeld in de ochtend in zijn/ haar onderbroek lopen en hou goed in de gaten wat zijn signalen zijn voor het plassen. Beperk tijdens deze ochtenden de afleiding (ook voor jezelf) en richt je op je kind. Doe in de middag gerust weer een luier aan en richt je op andere dingen.

Ongelukjes gebeuren, soms heel veel

Wanneer de ochtend zonder luier lukt, laat dan ook na de middagslaap de luier steeds langer uit. Wees in deze fase niet bang voor ongelukjes. Die gaan gebeuren maar helpen juist ook bij het zindelijk worden (liever nu thuis ongelukjes dan als je op pad bent).

'Kaka' of 'Poep'

Vaak tijdens deze fase gaat je kind duidelijk maken wanneer hij/zij moet plassen of poepen. Je kind leert zijn eigen signalen te herkennen en zal dit aan jou als ouder aangeven. Vaak zegt je kind iets als ‘kaka’ of ‘poep’ op het moment dat er al geplast wordt. Dit is een goed teken want je kind begint zijn eigen signalen te herkennen! Ga nu vooral door met de zindelijkheid! Je kind gaat nu namelijk steeds beter aanvoelen wanneer er aandrang is voor het plassen of poepen. 

Betrek oppas, opvang en andere mede-opvoeders

Wanneer je kind vertrouwd is met het potje en het ritueel bekend is, is het ook aan te raden de mede-opvoeders te betrekken (oma’s, opa’s, creches, gastouders en ander oppassen). Dan leert je kind op den duur ook zonder mama en papa het potje te gebruiken. 

Ook op de wc

Zet je kind tijdens deze fase ook regelmatig op de wc. Je dreumes leert dan ook op de wc plassen en poepen. Gebruik hiervoor een brilverkleiner zodat je kind vrij kan zitten en niet in jouw armen hangt. 

Extra voordeel van de wc in deze fase is dat je dreumes niet zomaar kan wegrennen. Het betoverende van het potje is in deze fase er vaak even af en de wc is dan een nieuw ding bij het zindelijk worden. Blijf zelf ook bij de wc als je kind erop zit.

WC-papier & Handen wassen

Om het ritueel met het wc-papier te leren kan je een wc-rol bij het potje ophangen en deze gebruiken voor het afvegen. Leer meisjes ook af te vegen na het plassen. Je kan samen met je kind zijn eigen wc-rolhouder maken. En spelen met (schoon) wc-papier hoort er natuurlijk ook bij!

Maak ook het handen wassen onderdeel van het zindelijk zijn. Gebruik bijvoorbeeld een krukje zodat je kind bij de wastafel kan. Misschien kan je kind op de wc staan en dan zijn handen wassen?