Fase 4: Zonder luier op pad

Wanneer het thuis lukt om geen luier meer te dragen is het tijd om ook zonder luier op pad te gaan. 

1e Keer

Wanneer het thuis lukt om geen luier meer te dragen is het tijd om ook zonder luier op pad te gaan. Kies een afspraak of uitje waarbij je de gok durft te nemen en waar een ongelukje geen probleem is. Bijvoorbeeld op de koffie bij opa, oma of de buurvrouw. Of het bezoek bij het consultatiebueau rond de 20 maanden. 

Neem potje of brilverkleiner mee

Ga je op pad, neem dan zelf een potje mee. Wanneer je kind dan aangeeft dat hij/zij moet plassen, dan heb je altijd de wc voor je kind in de buurt. 

I.p.v. een potje kan ook een brilverkleiner mee. Deze kan bijvoorbeeld in een wetbag. Een brilverkleiner met handvaten aan de zijkant voorkomt dat je kindje aan een (vieze) wc zit. Extra voordeel is dat je kindje goed kan zitten en daarmee ontspannen kan plassen.

Droge kleding mee, ook droge schoenen

Neem ook reservekleren voor je kind en een wetbag/ plastic tasje mee. Mocht er dan toch een ongelukje gebeuren, kunnen de droge kleren aan en de vieze kleding in de wetbag. Vergeet niet ook droge schoenen mee te nemen. Regelmatig loopt de plas in de schoenen en zijn die ook nat. Met extra droge schoenen blijven de droge sokken ook droog.

Blijf afspraken maken met opvang en peuterspeelzaal

Het advies is om in fase 3 de oppas en opvang al te betrekken bij het zindelijk worden. Je kind went dan al dat niet alleen thuis op het potje of de wc geplast wordt. Ook op andere vertrouwde plekken kan geplast worden. Wanneer je kind met 2 jaar naar de peuterspeelzaal gaat, is het aan te raden ook met hen duidelijke afspraken te maken. Kinderen zijn vaak met 2 jaar nog niet zindelijk en dat kan afwijken bij de gewoonte van de peuterspeelzaal.