Dreumes Zindelijkheids Fase

Veel zindelijkheidstraining is gericht op de prestatie van het plassen en poepen op het potje/ de wc. Hieraan wordt dan een beloning gehangen. De Dreumes Zindelijkheids Fase is gericht op het leren ontspannen op het potje. Je kind associeert het potje niet met een prestatie maar met een ontspannen, en soms zelfs gezellig, moment. Er zijn ook genoeg volwassenen die een tijdschrift lezen op de wc om te ontspannen.

Maar waarom zindelijkheid trainen wanneer je kind nog geen 2 jaar is?

 • Een dreumes maakt tussen de 18 en 22 maanden meerdere ontwikkelingen door waar de Dreumes Zindelijkheids Fase gebruik van maakt. Een van die ontwikkelingen is dat een dreumes tussen de 18 en 20/22 maanden zeer volgzaam is naar hun ouders en graag nieuwe dingen van hen leert (o.a. doen wat papa en mama zeggen en nadoen). Zo ook naar de wc en op het potje gaan. 
 • De andere ontwikkeling is dat dreumesen een sterke ontwikkeling in communicatie doormaken (praten). Daardoor kunnen zij steeds beter duidelijk maken wanneer zij moeten plassen of poepen. Dat is ook handig als je kind bij de oppas en/of opvang is.
 • De aanpak via Dreumes Zindelijkheids Fase past goed in een druk bestaan. Deze methode leert het zindelijk zijn namelijk stapsgewijs aan en jij als ouder bepaalt het tempo. Je hoeft niet binnen een week het zindelijk zijn geregeld te hebben. De nieuwe stappen zijn goed in te passen in de eigen agenda's. 
 • Vakantie lijkt de ideale omgeving om met zindelijkheid bezig te gaan, maar dat is het juist niet! Vakantie's zijn vaak niet thuis en kennen een ander dagritme. Dit werkt verwarrend voor je kind. Na de vakantie resulteert dit vaak in de nodige terugval en plasongelukjes. Daarom is het aan te raden thuis te starten met zindelijk worden, in zijn eigen vertrouwde omgeving.
 • Met de Dreumes Zindelijkheids Fase leert je kind tijdens vijf fasen het gehele wc-ritueel: van plassen en poepen op het potje tot en met het handen wassen, juiste houding en de wc netjes achter laten. Door je kind stapsgewijs te helpen met het zindelijk worden, wordt het zindelijk zijn ook stapsgewijs onderdeel van je dagelijks ritme. Het zindelijk zijn wordt vanzelfsprekend.  
 • Af en toe een weekje overslaan is echt geen probleem. Begin wel op tijd, met 18 maanden, met het potje en het wc-ritueel. Door het potje consequent aan te bieden en het ritueel te hehalen, raakt je kind vertrouwd hiermee. Het potje en het wc-ritueel worden een vanzelfspekendheid.


De vijf fasen van de Dreumes Zindelijkheids Fase.

Ontwikkeling van je dreumes

Een dreumes is een kind tussen ongeveer 1 en 2 jaar. Tijdens deze fase maakt je kind wederom grote ontwikkelingen door:

 • Je kind gaat van kruipen en staan naar (hard) lopen en flink klauteren.
 • Kreeg je kind eerst nog te eten, met 2 jaar eet hij zelf.
 • Waar eerst alles werd bekeken en gevoeld, wordt ook van alles uitgeprobeert en getest.
 • Ook ontwikkelt je kind zijn brabbeltaal naar praten & communiceren.
 • Je dreumes gaat ook precies snappen wat je bedoelt. Ook al kan je kind nog niet goed praten, je zal soms versteld staan.
 • Waar je kind jouw als ouder blindelings volgt, ontdekt je kind  rond zijn 2e verjaardag zijn eigen wil. De Dreumes Zindelijkheids Fase sluit aan in de volgzame periode van je dreumes. Dat scheelt een hoop strijd op een later moment.
 • Je kind gaat van kleine plassen naar grote plassen.
 • En al deze ontwikkelingen maken het mogelijk de luier bij je dreumes te vervangen met nieuwe stoere onderbroeken.