Contact

Heb je een vraag, wil je je aanmelden voor een informatiebijeenkomst of wil je om een andere reden contact opnemen? Je kan altijd mailen via [email protected] . Je kan ook een bericht sturen via Facebook en Instagram. 

Informatiebijeenkomsten

De fysieke informatiebijeenkomsten zijn i.v.m. de coronacrisis tijdelijk opgeschort. 

'Zindelijk maken van je dreumes'

We vertellen je graag over hoe jij je kindje kan helpen om zindelijk te zijn voor de 2e verjaardag. Of zelfs eerder. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen al zindelijk kunnen zijn vanaf 1,5 jaar? "Net als vroeger" zeg maar. En het is eenvoudiger dan je denkt. Ook met een druk bestaan is dit goed te combineren. En hoe eerder uit de luiers, hoe sneller je kind zelfstandig naar de wc kan gaan. En jij je handen dus vrij hebt!

  • Maandag 20 april, vanaf 19.45 uur
  • Maandag 25 mei, vanaf 19.45 uur
  • Maandag 15 juni, vanaf 19.45 uur


De informatiebijeenkomsten vinden in Hilversum plaats. Vanaf 19.45 uur inloop, de uitleg is tot 21.30 uur. Deze bijeenkomst wordt gratis aangeboden. Je kan je aanmelden met onderstaande knop. 

'Wasbare luiers & Zindelijk worden'

Als je nieuwsgierig bent naar wasbare luiers, is een van deze informatiebijeenkomsten ook zeker interessant. Tijdens deze bijeenkomsten vertellen we je graag over wasbare luiers, over wasbaar luieren van baby tot en met lopen en zindelijk worden. Wist je bijvoorbeeld dat wasbare luiers een stuk moderner zijn geworden en dat de wasmachine al het vieze werk doet? En het scheelt al snel duizenden wegwerpluiers en euro's (!) per kind.

  • Dinsdag 14 april, vanaf 19.45 uur


Neem gerust ook contact op voor een persoonlijke afspraak. 


Project Strontvlieg - Events

Project Strontvlieg één van Hilversum 100 winnaars 2018!

Eerder zindelijk worden en wasbare luiers: het is een verborgen kans voor afvalreductie. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Minder poepen is geen optie. Dus moeten we het anders doen. Met Project Strontvlieg: die brengt jonge ouders samen om met elkaar de drempels te overwinnen. Samen, voor een duurzame wereld!

Informatiebijeenkomstenzijn een succes!

De bijeenkomsten zijn een succes! Er hebben inmiddels al meerdee avonden en ochtenden plaats gevonden. Ervaring wordt uitgewisseld en uitgelegd op welke wijze kinderen op jonge leeftijd zindelijk kunnen worden. En de eerste plasjes en drollen zijn al in potjes gedaan! Een succes dus!

Project Strontvlieg in etalage van Rabobank Gooi & Vechtstreek
Project Strontvlieg is ook zichtbaar voor het winkelende publiek in het centrum van Hilversum. Dankzij een mooie etalageplek bij Rabobank Gooi & Vechtstreek. Dankjewel Rabobank Gooi & Vechtstreek en Hilversum 100! 

Praatplaat in ontwikkeling
Een mooi instrument om van conceptuele ideeën tot een concreet verhaal te komen: de praatplaat. Samen met Lilian Leahy van de Betekenaar mogen werken aan praatplaat voor Project Strontvlieg. Lilian lukte het in 2 uur strategie bloot te leggen en die te vertalen naar de praatplaat. Erg gaaf, ze is een aanrader! 

Pecha Kucha Night 2019 groot succes!

Project Strontvlieg was één van de sprekers tijdens de Pecha Kucha Night 2019 in Hilversum. Tijdens een presentatie van 20 sheets werd de wasbare luier weer in het zonnetje gezet. Met alle mooie inspirerende verhalen en een enthousiast publiek was de avond een groot succes!

Hallo, ik ben Ynske

Kort wat over mijzelf. Als werkende moeder van drie kinderen en een vierdaagse baan (niet in luiers maar in de financiële branche) ben ik altijd nieuwsgierig naar de mogelijkheden om ons huishouden te verduurzamen. Naast de energiebesparende maatregelen van onze woning probeer ik ook ons afval en verbruik van water, gas en elektra te verlagen. En dat is soms een hele uitdaging met een vijf persoonshuishouden en met behoud van het nodige comfort, maar we houden vol :-)

Na de positieve reactie van Hilversum100 op mijn idee om jonge ouders samen te brengen voor de afvalreductie van wegwerpluiers , heb ik medebewoners in Hilversum gevraagd wat zij van dit idee vonden. En de reacties zijn zeer positief! Samen staan we sterk. Grappig detail is dat ik tijdens mijn eigen zoektocht naar wasbare luiers al nieuwsgierigheid opwekte bij de mensen om mij heen. Ook tijdens het eerder zindelijk worden werd nieuwsgierig meegekeken. Maar overstappen doet men niet, daarvoor geldt nog echt: onbekend maakt onbemind en een slecht imago van het eerder zindelijk worden en wasbare luiers.

Mijn passie is om  mensen samen te brengen en krachten te bundelen bij het overwinnen van drempels. Dat doe ik in mijn werk en nu ook met eerder zindelijk worden en wasbare luiers. En met alle voordelen - voor de portemonnee van jonge ouders, voor het milieu en voor de gemeente - ontstond het idee voor Project Strontvlieg.

Wasbare luiers

" Na twee kinderen in de wegwerpluiers gehad te hebben, wilden ik graag bij onze derde de luierafval een stuk minder hebben. Ik heb de overstap naar wasbaar luieren gewaagd (en die was heel spannend!) en het is bijzonder goed uitgepakt. Hier onder vertel ik meer over mijn evaringen. Wil je daarna nog mee weten? Kijk dan op de website Wasbare Luierwereld. Ook op Facebook bestaat de groep 'Wasbare luiers'. Hierin is ook veel informatie terug te vinden. 

Succes met jullie keuze! "

Hetzelfde schuitje, met verschillende mensen

Wasbare luiers: je denkt meteen aan die vierkante doeken van vroeger. Maar nee, dat is het dus niet meer. Wasbare luiers hebben zich ontwikkeld tot professionele producten. En wij ervaren nu bij ons derde kind verrassend positief hoe eenvoudig die dingen zijn geworden. Wat begon uit nieuwsgierigheid heeft voor ons geresulteerd in minder afval en is ook nog vriendelijker voor onze portemonnee. Iets wat zeker interessant is voor ouders met jonge kinderen!

  

Wasbare luiers zijn in gebruik nog vrij onbekend, en daarmee onbemind. Beginnen met wasbare luiers vraagt ten eerste om de nodige verkenning op onbekend terrein. Het is een doolhof aan informatie over wasbare luiers. Volgend nadeel zijn de hoge opstartkosten: een volledige set wasbare luiers bestaat minstens uit 24 luiers. Als je deze in één keer wilt aanschaffen, spreek je toch al snel van €600 of zelfs meer. Een fikse investering voor ouders van jonge kinderen. Na de opstartkosten heb je de komende jaren dan wel geen luierkosten meer, maar toch. De onbekendheid en hoge kosten weerhouden jonge ouders er van om te beginnen met wasbare luiers. En dat is zonde. 

 

En dat is dan ook het doel van project Strontvlieg: het samenbrengen van jonge ouders om met elkaar de opstartdrempels van wasbare luiers te overwinnen. Hiermee wordt niet alleen de gemeentelijke afvalberg en afvalkosten gereduceerd, maar worden wasbare luiers aantrekkelijker voor ouders. Zowel financieel als voor een gezonde leefomgeving. 

Project Strontvlieg brengt ouders met jonge kinderen met elkaar in contact en biedt praktische tips voor het wasbaar luieren. En als eenmaal de eerste ouders het in de vingers hebben, kunnen zij hun ervaringen delen met andere ouders. Daarbij maakt het onderlinge contact het nog leuker. Als je praat over wasbare luiers praat je ook al snel over andere onderwerpen in het (nieuwe) leven met kleine kinderen. Hetzelfde schuitje, met verschillende mensen.

Feiten en getallen

In Nederland bestaat 4% van de afvalberg uit wegwerpluiers. [1]

Gemiddeld draagt een kind 5.300 wegwerpluiers totdat het zindelijk is. 5.300 wegwerpluiers resulteren in 260 kg afval per jaar. Per kind.
Dit is te vervangen met 24 wasbare luiers

Het gebruik van wasbare luiers bespaart € 500. Dat is bij het eerste kind en inclusief de waskosten die thuis worden gemaakt. Wasbare luiers gaan gerust enkele kinderen mee.

Kijkend naar het aantal kinderen tot 2,5 jaar in Hilversum zijn het er op dit moment rond de 4.700. Dat komt overeen met 1.222 ton wegwerpluiers in Hilversum per jaar, en dat komt weer overeen met 100 volle vuilniswagens per jaar.

Bronnen
[1] Milieu Centraal
[2] Gemeente Hilversum (dashboard bevolking)
[3] Gemiddeld laadvermogen vuilniswagen van 12 ton

Project Strontvlieg helpt jou bij het eerder zindelijk worden. Vragen? Zoek je een luiermaatje? Neem contact op en we helpen je graag verder.

Project Strontvlieg brengt jonge ouders samen om met elkaar de opstartdrempels van het eerder zindelijk worden en wasbare luiers te overwinnen. Samen, voor een duurzame wereld!