Waarom project Strontvlieg? 

Hetzelfde schuitje, met verschillende mensen

Wasbare luiers: je denkt meteen aan die vierkante doeken van vroeger. Maar nee, dat is het dus niet meer. Wasbare luiers hebben zich ontwikkeld tot professionele producten. En wij ervaren nu bij ons derde kind verrassend positief hoe eenvoudig die dingen zijn geworden. Wat begon uit nieuwsgierigheid heeft voor ons geresulteerd in minder afval en is ook nog vriendelijker voor onze portemonnee. Iets wat zeker interessant is voor de gemeentelijke afvalberg, maar juist ook voor ouders met jonge kinderen.

  

Wasbare luiers zijn in gebruik nog vrij onbekend, en daarmee onbemind. Beginnen met wasbare luiers vraagt ten eerste om de nodige verkenning op onbekend terrein. Het is een doolhof aan informatie over wasbare luiers. Volgend nadeel zijn de hoge opstartkosten: een volledige set wasbare luiers bestaat uit 24 luiers. Als je deze in één keer wilt aanschaffen, spreek je toch al snel van €500 á €600. Een fikse investering voor ouders van jonge kinderen. Na de opstartkosten heb je de komende jaren dan wel geen luierkosten meer, maar toch. De onbekendheid en hoge kosten weerhouden jonge ouders er van om te beginnen met wasbare luiers. En dat is zonde. 

 

En dat is dan ook het DOEL van project Strontvlieg: het samenbrengen van jonge ouders om met elkaar de opstartdrempels van wasbare luiers te overwinnen. Hiermee wordt niet alleen de gemeentelijke afvalberg en afvalkosten gereduceerd, maar worden wasbare luiers aantrekkelijker voor ouders. Zowel financieel als voor een gezonde leefomgeving. 

Project Strontvlieg brengt ouders met jonge kinderen met elkaar in contact en biedt praktische tips voor het wasbaar luieren. En als eenmaal de eerste ouders het in de vingers hebben, kunnen zij hun ervaringen delen met andere ouders. Daarbij maakt het onderlinge contact het nog leuker. Als je praat over wasbare luiers praat je ook al snel over andere onderwerpen in het (nieuwe) leven met kleine kinderen. Hetzelfde schuitje, met verschillende mensen.

Feiten en getallen

In Nederland bestaat 4% van de afvalberg uit wegwerpluiers. [1]

Gemiddeld draagt een kind 5.300 wegwerpluiers totdat het zindelijk is. 5.300 wegwerpluiers resulteren in 260 kg afval per jaar. Per kind.
Dit is te vervangen met 24 wasbare luiers

Het gebruik van wasbare luiers bespaart € 500. Dat is bij het eerste kind en inclusief de waskosten die thuis worden gemaakt. Wasbare luiers gaan gerust enkele kinderen mee.

Kijkend naar het aantal kinderen tot 2,5 jaar in Hilversum zijn het er op dit moment rond de 4.700. Dat komt overeen met 1.222 ton wegwerpluiers in Hilversum per jaar, en dat komt weer overeen met 100 volle vuilniswagens per jaar.

Bronnen
[1] Milieu Centraal
[2] Gemeente Hilversum (dashboard bevolking)
[3] Gemiddeld laadvermogen vuilniswagen van 12 ton

Wat houdt het project in

Project Strontvlieg is ideaal voor (toekomstige) ouders met jonge kinderen, die nieuwsgierig zijn naar wasbare luiers en actief willen bijdragen aan afvalreductie. Het project richt zich op het vergemakkelijken van het gebruik van wasbare luiers door ouders. Met elkaar krijgenw e nog meer handigheid!

Hallo, ik ben Ynske

Kort wat over mijzelf. Als werkende moeder van drie kinderen en een vierdaagse baan (niet in luiers maar in de financiële branche) ben ik altijd nieuwsgierig naar de mogelijkheden om ons huishouden te verduurzamen. Naast de energiebesparende maatregelen van onze woning probeer ik ook ons afval en verbruik van water, gas en elektra te verlagen. En dat is soms een hele uitdaging met een vijf persoonshuishouden en met behoud van het nodige comfort, maar we houden vol :-)

Na de positieve reactie van Hilversum 100 op mijn idee om jonge ouders samen te brengen voor het gebruik van wasbare luiers , heb ik medebewoners in Hilversum gevraagd wat zij van dit idee vonden. En de reacties zijn zeer positief! Samen staan we sterk. Grappig detail is dat ik tijdens mijn eigen zoektocht naar wasbare luiers al nieuwsgierigheid opwekte bij de mensen om mij heen. En nog steeds wordt aandachtig meegekeken wanneer de tas met wasbare luiers open gaat. Maar overstappen doet men niet, daarvoor geldt nog echt: onbekend maakt onbemind en een slecht imago van wasbare luiers.

Mijn passie is om  mensen samen te brengen en krachten te bundelen bij het overwinnen van drempels. Dat doe ik in mijn werk en nu ook met wasbare luiers. En met alle voordelen van wasbare luiers - voor de portemonnee van jonge ouders, voor het milieu en voor de gemeente - ontstond het idee voor project Strontvlieg.