Voorbereiding

" Voordat je het potje en de wc bij je kind introduceert, is het verstandig eerst wat dingen voor te bereiden. Welk potje is bijvoorbeeld handig? Krijgt je kind al drinken op vaste momenten? En met welk speelgoed kunnen jullie samen spelen terwijl je kind op het potje blijft zitten? Met onderstaande tips kan je deze punten voorbereiden voordat je kind met de blote billen op het potje gaat."

Hier kan je alvast naar de vijf fasen.

Voorbereiding:  wc of potje, het gaat om de juiste houding!

Bij het leren zindelijk worden is het belangrijk dat je kind de juiste houding aanleert. De voeten moeten plat kunnen staan en de benen moeten iets wijd zijn. Deze houding is belangrijk omdat je kind dan kan ontspannen tijdens het plassen en poepen. En door te ontspannen plast en poept je kind alles uit.

Vaak wordt de zindelijkheid gestart met een potje. Het kan natuurlijk ook direct op de wc, maar let daarbij op de houding en met name op de voeten. Leer ook jongens altijd zittend plassen. Je kind kan hierdoor beter ontspannen en het is daarbij ook beter voor de hygiene. Dat is echt van belang om op langer termijn succes te houden!

Let bij de aankoop van een potje op de volgende kenmerken:

  • De rand waarop je kind zit moet breed zijn. Met een brede rand zit je kind prettiger en blijft hij/ zij langer zitten.
  • Het potje moet niet te hoog of te laag zijn. Te laag is als je kind teveel door de knien moet. Te hoog is als de voeten boven de grond bungelen.
  • Er bestaan potjes die uit meer onderdelen bestaan en waar bijvoorbeeld de wc-bril als brilverkleiner op de wc kan en het potje ook als opstapje gebruikt kan worden. Deze combinatiepotjes zijn het bekijken waard! 

Voorbereiding: het voedingschema

Wanneer je kind volgens een dagritme zijn eten en drinken krijgt aangeboden, zal hij/ zij ook meer volgens een ritme plassen en poepen. 

  • Het is handig om vooraf inzicht te krijgen in het dagritme van je dreumes. Hou daarom voor een paar dagen een logboekje bij wanneer je kind eet, drinkt (en hoeveel hij drinkt), gevulde luiers heeft, plast, poept en slaapt. 
  • Kinderen plassen en poepen vaak vlak na het eten en drinken. Je kan bijvoorbeeld beginnen om na het ochtendfruit je kind op het potje te zetten en samen te gaan spelen. Er zal niet direct een plas komen, maar herhaal dit een paar dagen.
  • Laat de rond slingerende beker achterwege. De kans op succes op het potje wordt vergroot door je kind volgens  een vaste ritme drinken aan te bieden.

Voorbereiding: speelgoed

Essentieel onderdeel bij het zindelijk worden is speelgoed. Speelgoed waarmee je samen (rustig) kan spelen terwijl je kind op het potje zit. 

  • Kinderen van rond de 18 maanden kunnen erg genieten van voorlezen en samen liedjes zingen. Ook is spelen met bijvoorbeeld een oude portemonnee, zonnebril of duplo vaak een succes. Speel vooral veel samen in de eerste fasen dat je kind op het potje zit. 
  • Wanneer je kind vertrouwd is en kan ontspannen op het potje, kan je je kind alleen laten spelen terwijl hij op het potje zit. Blijf wel in de buurt! Naast eerder genoemd speelgoed zijn ook luisterboeken en muziekjes luisteren vaak een succes. Of natuurlijk een filmpje kijken. Houd hierbij in de gaten dat hetgeen waarmee op het potje wordt gespeeld, ook zoveel mogelijk alleen op het potje wordt aangeboden. Dit maakt het voor jou als ouder eenvoudiger om je kind op het potje te laten zitten.
  • Het ultieme speelgoed is natuurlijk ook wc-papier! Laat je kind ook echt een keer uitgebreid met wc-papier spelen. Het is aan te raden de wc-rol te introduceren als je kind al vaker per dag het potje gebruikt.
  • Naast dat je kind op het potje gaat kan de pop of de knuffelbeer ook op het potje. Je kind kan het potjes ritueel uitgebreid naspelen met zijn lievelingsknuffel. Het is de moeite waard om een klein potje hiervoor aan te schaffen en naast het potje van je kind te zetten.
  • Jongens en meisjes kunnen al veschillende interesses hebben in speelgoed. (Ik hou niet zo van stereotypering, na twee jongens en een meisje heb ik wel duidelijk verschil hierbij gezien). 
  • Jongens houden vaak van ontdekken, uitproberen en met hun handen friemelen. Denk bijvoorbeeld aan duplo, bout en schroef of een doosje waarin elke keer een nieuw dingetje zit. Meisjes vinden tekenen of boekjes bladeren vaak leuk. Dit is natuurlijk algemeen genomen. Het kan natuurlijk ook andersom zijn.
  • Ook een leuke tip uit het boek 'Zindelijk worden is kinderspel' is een doosje rozijntjes. Daarmee kan je kind ook echt even bezig zijn. 

Voorbereiding: Wat wel en niet zeggen tijdens het zindelijk worden

De Dreumes Zindelijkheid Fase is gericht op het leren ontspannen op het potje. Je kind associeert het potje niet met een prestatie maar met een ontspannen, en soms zelfs gezellig, moment. Er zijn ook voldoende volwassenen die een tijdschrift lezen op de wc om te ontspannen.

  • Met bovenstaande in gedachte: zeg niet tegen je kind “we gaan op het potje” maar “laten we een boekje lezen/ met de duplo spelen/ etc”. Je kind associeert het potje dan met iets leuks en niet met (verplicht) plassen.
  • Bij de 1e plas is je enthousiasme waarschijnlijk erg groot! Maar pas op, veel kinderen kunnen namelijk erg schrikken van deze enthousiaste reactie en trekken hun spreekwoordelijke keutel weer in. Een kleine juich mag echt, maar wees voorzichtig met die rondedans. In de loop van de zindelijkheid kom je als ouder te weten of je toch enthousiaster kan reageren of een aai over de bol voldoende is. Net zoals grote mensen verschillen kinderen hierin ook.
  • Ongelukjes met plassen en soms poepen in de broek horen ook bij het zindelijk worden. Word bij ongelukjes niet boos op je kind. Je kind is volop aan het leren en daar horen ongelukjes bij. Zeg bijvoorbeeld: “oh, dat kan gebeuren.” Zet je kind na een ongelukje altijd nog even op het potje. Ongeacht welke methode voor het zindelijk worden wordt toegepast: het zindelijk worden gaat niet zonder natte broeken.

Voorbereiding: waar het potje neerzetten

Waar zet je het potje neer? Het kan natuurlijk op de wc, in de woonkamer of badkamer. Ongeacht wat je kiest, pas de plek gerust aan naar wat goed voelt. Hou bij je keuze rekening met het volgende:

  • Zet het potje op een rustig plek, bij voorkeur in een hoekje. Zet het niet in de loop of naast de tv. Dat geeft onrust en leidt je kind teveel af. 
  • Zet een zak of doos met speelgoed en/of voorleesboekjes bij het potje. Je kind kan dan vooraf kiezen waarmee jullie gaan spelen. Begin met twee of drie speeltjes, niet teveel. 
  • Wanneer er meer kinderen in huis zijn, is een potje in de woonkamer/ dichtbij de woonkamer aan te raden (mits in een rustige hoek en jijzelf dat prettig vindt). Je kan zo namelijk ook je andere kinderen in de gaten houden.

" Je dreumes is vanaf 18 maanden zeer volgzaam naar jou als ouder. Wanneer beide ouders grotendeels hetzelfde doen bij het potje is het effect groter. Je kind weet namelijk wat hij kan verwachten en hoeft niet bezig te zijn met verschillende instructies. Bespreek daarom tijdens de fasen van het zindelijk worden steeds de aanpak en vertel elkaar (ook) de leuke dingen. Dat houdt het proces van het zindelijk worden leuk."