Tips & tricks: voordat je begint

Tip 1: Vanaf de geboorte of als je kind drie maanden oud is: allebei is het rendabel

Je kan met wasbare luiers beginnen vanaf de geboorte of als je kindje drie maanden oud is. Ook na drie maanden is het rendabel over te stappen naar wasbare luiers. Het is wel zo dat hoe eerder je begint, hoe meer je kan besparen. 
PS. Kraamhulpen worden ook steeds handiger met wasbare luiers. Zij kunnen je vaak ook goed helpen bij het opstarten met wasbaar luieren.

Tip 2: Huur wasbare luiers om ze te ontdekken

Met het alleen kopen van wasbare luiers ben je er niet. Je moet handigheid krijgen in die dingen. Dan is wasbaar luieren echt een stuk minder gedoe. Meerdere webshops voor wasbare luiers bieden wasbare luiers ook te huur aan. Een ideale mogelijkheid om het wasbaar luieren te ontdekken! Door te huren kan je de luiers voelen, zien en enkele weken uitproberen. En hiermee kan je je eigen Project Strontvlieg starten!

Tip 3: Kies het systeem dat bij jouw huishouden en jouw kind past

Er bestaan verschillende systemen voor wasbaar luieren: tweedeling, alles-in-1, pocket en alles-in-2. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Bekijk de systemen en kies welk systeem het beste in jouw huishouden en bij jou kind past. 

Tip 4: Kindjes groeien, luiers groeien mee

Je kind doorloopt verschillende fasen. Van liggen, rollen, buikschuiven, kruipen, klauteren naar lopen en rennen. Dit geldt ook voor wasbare luiers. Hoe meer je kind gaat bewegen, hoe fijner het is als een luier gemakkelijk meebeweegt. Er zijn slimme oplossingen waardoor luiers eenvoudig kunnen meegroeien met jouw kind. Hou hiermee rekening bij de aanschaf van jouw pakket wasbare luiers.

Tip 5: Koop wasbare luiers nieuw of tweedehands

Meerdere webshops verkopen wasbare luiers. Je kan natuurlijk ook tweedehands kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats of via verschillende Facebook groepen. Daar worden regelmatig wasbare luiers aangeboden.

Tips & tricks: wanneer je gaat beginnen

Poep & Inlegvellen

Gebruik inlegvellen waarmee de poep wordt opgevangen. Hierdoor geen poep met inlegvel en al weggooien in de prullenbak. (Er wordt  nog afgeraden de vellen in de wc te gooien. Dit i.v.m. verstoppingen). Schone inlegvellen kunnen vaak worden gewassen en opnieuw gebruikt.
Je kan natuurlijk ook wasbare inlegdoekjes gebruiken. De poep doe je in de wc, het doekje spoel je af en kan daarna worden gewassen.

Romper verlengers

Gebruik romper verlengers om de rompers groter te maken. Hierdoor sluit de romper goed aan over de luier en drukt de romper niet tegen de luier. Dit voorkomt lekkages. 
Niet alle romperverlengers passen op de rompers. Controleer bij de aankoop op welke merk romper de romperverlengers passen. Met zes romperverlengers heb je er voldoende. 

Luieremmer en luierzak

Gebruik een luieremmer of luierzak om de vuile luiers te bewaren. Hang een luierzak op de slaapkamer en zet een luieremmer bij de wasmachine. Vieze luiers kunnen dan direct worden opgeborgen, ongeacht waar je bent.

 

Wassen

Was de luiers altijd volgens de geadviseerde wasvoorschriften. Vieze luiers zijn namelijk altijd sterk vervuilde was. Gebruik hierbij wasmiddel die sterk genoeg is om de luiers schoon te maken. Er bestaan speciale wasmiddelen voor het wassen van luiers. 

Drogen

Verschillende wasbare luiers kunnen in de drogen. Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan de luier is gemaakt. Wanneer je wasbare luiers wilt kunnen drogen in een droogtrommel: bekijk of dit kan bij de luiers die je aanschaft. Luiers kunnen natuurlijk ook aan de waslijn. Ook daarbij is het afhankelijk van het materiaal hoe lang de droogtijd is.

Tips & Tricks: problemen met wasbare luiers

Lekkages

Lekkages komen vaak doordat je kind meer is gaan plassen. En dit gaat vaak samen met dat je kind meer gaat bewegen. Hoe meer je kind plast hoe hoger de mate van absorptie van de luier moet zijn.  Verbeter de absorptie met een extra inlegger of inlegger van ander materiaal aan (bamboe en hennep absorberen meer dan katoen). Vaker de luier wisselen is natuurlijk ook een optie.
Je kind kan ook meer zijn gaan bewegen, waardoor het overbroekje niet goed meer past. Verbeter de bewegelijkheid van het overbroekje door een ruimer model te kiezen.  Voor je kind is het ook fijn gemakkelijker met het overbroekje te kunnen bewegen.  
Stinkende luiers

Vieze luiers kunnen enorm stinken. Laat dit je niet afschrikken. Hiervoor zijn oplossingen. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel wasmiddel. Maar ook niet te weinig. Houd de wasvoorschriften aan voor sterk vervuilde was.
Tip tegen de stinkende luieremmer is

Nachtluiers

In te vullen

Zindelijkheid

Kinderen die wasbare luiers dragen kunnen tot wel een jaar eerder zindelijk zijn. Dat scheelt een hoop gedoe! Hiervoor geldt natuurlijk wel dat je als ouders het zindelijk zijn moet stimuleren. En je kind moet het lichamelijk oppikken. Algemeen geldt: vanaf het moment dat je kind kan lopen, kan gestart worden met zindelijkheidstraining.