Zindelijk worden

Kinderen zijn tegenwoordig vaak zindelijk met 3 jaar. En dat is zonde! Want veel kinderen kunnen al ruim voor hun 2e jaar zindelijk zijn. Nog geen 30 jaar geleden was het gebruikelijk dat kinderen jong zindelijk zijn. En 90% van de wereldbevolking is nog steeds zindelijk voor hun 2e verjaadag. Maar hoe dan? vraag je jezelf af.

Project Strontvlieg helpt jou met het (eeder) zindelijk worden van je kind. Hiervoor zijn drie dingen van belang:

  1. Begin op tijd! Dat is echt de belangrijkste factor. Wacht niet totdat je kind 3 jaar is. Dan is hun wereld al erg groot, en is er dus veel afleiding. Begin bij voorkeur rond 1,5 jaar. Tussen de 18 en 20 maanden oud willen kinderen erg graag leren, zo ook het zindelijk worden. En in die fase zijn ze nog sterk volgzaam naar hun opvoeders.
  2. Zindelijk worden is een leerproces. Net als leren lopen (eerst staan, dan aan twee handen, dan een hand en dan los) is het zindelijk worden ook een leerproces die enkele maanden kan duren.
  3. Besteed aandacht aan het zindelijk worden. Geeft je kind aan dat het moet plassen of poepen, praat niet verder maar durf het gesprek te onderbreken, je mobiel aan de kant te leggen en met je kind naar het potje te gaan. Je kind moet erop vertrouwen dat jij haar/ hem hierbij helpt.


Wist je dat?

  • De gemiddelde leeftijd dat kinderen met wegwerpluiers tegenwoordig zindelijk worden is 3 jaar en 2 maanden [1].
  • Je kind zindelijk kan worden vanaf 1,5 jaar. En dat is eenvoudiger dan je denkt! Ook met een druk bestaan.
  • 1 jaar eerder zindelijk scheelt al snel 2000 luiers. Maar vooral: het is een flinke besparing op je portemonnee!

Start met 16 maanden

Wanneer je kindje 16 maanden is kan je (ook) starten met zindelijk worden. Hou hiervoor de volgende stappen aan:

  • Stap 1 - zindelijk worden is een leerproces. Met aandacht voor je kind leert jouw kind in korte tijd veel. Daarom is stap 1: maak tijd vrij in je dagelijkse routine om je kind te helpen bij het zindelijk worden. 
  • Stap 2 - haal een (comfortabel) potje in huis en kies een rustige plek om het potje neer te zetten. Een comfortabel potje is een potje met brede randen. Dit zit een stuk prettiger voor je dreumes dan een met smalle randjes.
  • Stap 3 - start met zogenaamde potjessessies [1]. 


[Update komt in januari 2020]